MetalMixin historia juontuu vuoteen 1951, jolloin Asikaisen veljekset Esko, Valpas ja Matti perustivat auto- ja konekorjaamon Varkauden Könönpeltoon, samalle tontille, jolla MetalMixin nykyiset ajanmukaiset tuotantotilat sijaitsevat.

Idearikkaat ja käsistään kätevät veljekset laajensivat toimintaa ja alkoivat valmistaa pajassaan muun muassa kuorma-autojen kippikoneistoja, lumilinkoja, tielanoja sekä vesityspumppuja. Merkittävä avaus oli asiakassuhteen luominen Ahlström Oy:n kanssa vuonna 1960. Alkoi aika suurteollisuuden alihankkijana.

Vuonna 1978 toteutettiin sukupolvenvaihdos, kun Esko Asikaisen jälkeläiset ottivat yrityksen hoitoonsa. Samalla vaihdettiin nimi ajan henkeen sopivammaksi: Könönpellon Metalli muuttui MetalMix Oy:ksi. Vuonna 1989 yrittäjävastuun otti nykyinen yrittäjäpariskunta, Eskon tytär Ritva ja puolisonsa DI Markku Auvinen, joka on MetalMixin nykyinen toimitusjohtaja. Heidän johdollaan Metalmix on laajentunut ja kansainvälistynyt. Yritys valittiin Varkauden vuoden yritykseksi vuonna 1991. 60-vuotisjuhlia vietettiin maaliskuussa 2011. Ritvan ja Markun lasten myötä perheyrityksen toimintaan on tullut mukaan jo kolmas sukupolvi.

Valpas Asikainen sanoi MetalMixin 50 -vuotisjuhlajulkaisun haastattelussa osuvasti ja yhä tänään pätevästi:

"Aateltii, että tehhään semmosta työtä, jota ei tarvihe parsia. Se on valamista, mitä täältä myyvvään ulos."

Lataa Metalmix Oy 50 vuotta -juhlakirja (pdf) »